5ти кръг от Р.Ш. по картинг град Кюстендил

Оспорвани състезания в 5 кръг от РШ по картинг в Кюстендил
Картинг писта Пауталия в Кюстендил бе домакин на пети, предпоследен кръг от републиканския шампионат по картинг. Участниците бяха 43-ма, разпределени в класовете Mini BG, Mini, Rotax Junior, Rotax Max и KZ2. Квалификациите се проведоха в събота, а в неделя се състояха надпреварите от всички класове. Единствено пилотите от Mini BG, Rotax Junior и Rotax Max се състезаваха и в събота, и неделя. В неделя надпреварата бе официалното открита от заместник-кмета на Кюстендил Виктор Янев.
Mini BG
В класа на най-малките победител от събота е Максим Харалампиев, а Ангел Валентинов спечели неделното състезание. Двамата са конкуренти за титлата през сезон 2013, която ще се реши в последния кръг, като Максим води само с 4 точки пред Ангел.
В събота стартиралият от първа позиция Максим спечели и двата манша. Ангел го изпревари на старта на първия манш, но 4 обиколки преди финала Максим си върна позицията. Ангел пък бе наказан с 10 сек заради фалстарт, което го изпрати на 4 място. Втори след двата старта в събота се класира Любомир Малкочев, а трети – Михаил Ангелов, които водеха битка и в двата манша. Паоло Христов, стартирал трети в първия манш, имаше проблем с картинга и не бе класиран, защото не покри 75% от състезателната дистанция. Той обаче успя да навакса няколко места и от последна позиция завърши трети във втория старт за деня.
Ангел Валентинов спечели неделното състезание след победа и в двата манша. В първия Максим финишира пред него, но той бе наказан с 3 сек за фалстарт, заради което бе класиран на второ място. Във втория манш пък Ангел успя да удържи на атаките на Максим и спечели състезанието. Трети на почетната стълбичка в неделя се качи Паоло Христов, който не изпускаше двамата лидери във втората надпревара за деня. Михаил Ангелов също направи фалстарт в първия манш, за което получи 3 сек добавено време и въпреки че спечели 2 места, завърши шести. Мартин Здравков успя да спечели 3 места във втория манш и от последен на старта финишира на 4 позиция.
Mini
Представителят на Картинг клуб Кюстендил и водач в генералното класиране в този клас Христо Пенов спечели убедителна победа в домашното си състезание. Той записа първо време в квалификацията и спечели и двата манша. Втора се класира Лора Христова, а трети след двата старта е Николай Петров. Той има равен брой точки с четвъртия Александър Димитров, но записвайки по-бърза обиколка, Николай се качи на трето място на стълбичката.
В двата манша нямаше разместване на първите две позиции. След старта на първия манш зад Христо и Лора имаше сблъсък, като Христо Димитров, Александър Коларов и Любомир Гърков загубиха позиции. Алекс Златанов и Петър Бончев се бореха за седмо място, като накрая Алекс завърши зад Петър, след като двамата се удариха, а впоследствие Алекс навакса две от изгубените места.
Във втория манш Христо Пенов се откъсна пред конкурентите си, а Лора Христова и Николай Петров се бореха за втората позиция. Лора удържа на атаките му и запази мястото си. Интересно бе състезанието между пилотите от 5 до 9 място, които се движеха в дистанция около 1 сек помежду си през цялото състезание. Христо Димитров спечели 1 позиция след старта и завърши пети, а Алекс Златанов си възвърна загубеното място на старта, изпреварвайки Александър Коларов, и финишира осми.
Rotax Junior
Водачът в генералното класиране в този клас Симеон Симеонов и вторият по точки Иван Влъчков спечелиха състезанията съответно в събота и в неделя. Трети от събота е Стивън Данев, а на това място в неделя се класира Юлиан Серафимов.
И в двата манша в събота Иван успя да изпревари Симеон на старта, но след това Симеон си връщаше позицията и спечели състезанията. Стивън Данев завърши трети и в двата старта, а зад него Мартин Думанов, Юлиан Серафимов и Давид Будев водеха битка за 4 място, като пилотите разменяха позициите си и в двата манша. Класирането от състезанието в събота е според резултатите от втория старт и така Мартин бе 4-ти, Давид – пети, а Юлиан – шести.
В неделя Иван Влъчков отново изпревари Симеон Симеонов на старта, но този път удържа позицията си и спечели първия манш, както и втория. Мартин Думанов стартира добре и в двете състезания, печелейки по една позиция след старта, като в първия манш завърши трети. Във втория той изпревари Симеон, който си върна позицията след няколко обиколки. Мартин обаче загуби още места, но до края навакса няколко от тях и завърши пети. Юлиан Серафимов бе трети на подиума в неделя. Той и Стивън Данев отново се съревноваваха за позиции. Юлиан го задмина в първия манш и завърши четвърти, а във втория запази третата си позиция, като устоя на натиска на Стивън и натрупа малка преднина пред него.
Rotax Max
Васил Коларов и Александър Цветанов са победителите от събота и неделя в клас Rotax Max. Втори в събота се класира Божидар Печев, а Александър бе трети. В неделя пък Васил бе на второ място, а Божидар – на трето.
Двата съботни манша се развиха по идентичен начин. Пилотите се разделиха на две групи от по трима състезатели. Васил Коларов и Божидар Печев изпревариха стартиралия от първо място Александър Цветанов, като тримата финишираха в този ред и в двата старта след оспорвани битки помежду си. В другата група пък, след като получи наказание от първия манш за фалстарт, Искрин Арабаджиев спечели две позиции във втория и завърши четвърти, а в първия старт Дорук Юнлю зае тази позиция, след като успя да изпревари Искрин.
В неделя Александър Цветанов завърши първи и в двата старта с преднина от малко над 3 сек в първия манш пред Васил Коларов и след оспорвана битка във втория старт с него. Божидар Печев и Искрин Арабаджиев пък се съревноваваха за третото място. Искрин успя да изпревари Божидар в първия манш, но Божидар мина пред Искрин във втория и зае третото място на подиума в неделя. Само 0,170 сек не му достигнаха, за да завърши втори, след като Васил Коларов бе наказан с 3 сек добавено време заради фалстарт.
KZ2
Владимир Арабаджиев спечели нова победа в класа със скорости. Той завърши първи и в двата манша пред класиралия се на второ място и в двата старта Александър Стоев. Двубоят за трета позиция бе между Павел Лефтеров и Христо Василев.
В първия и втория манш в неделя Владимир и Александър се откъснаха напред и запазиха позициите си до финала. Павел и Христо пък си размениха третото място в двата манша. Христо завърши трети в първия, след като се защитаваше добре от Павел, който след сблъсък в средата на колоната след старта излезе на пето място, а след това стана и четвърти. Във втория манш обаче Павел успя да изпревари Христо, който получи наказание от 3 сек заради фалстатрт и завърши четвърти. Двамата имаха равни точки, но заради по-добро време за обиколка Павел зае трето място на подиума. Пети и в двата манша се класира Искрен Беновски. За шесто място в първия манш се съревноваваха Станислав Атанасов и Костадин Костадинов, който завърши на 0,182 сек пред Станислав. Във втория манш Станислав финишира шести пред Беян Фаик и Костадин.